بیست مطلب که درباره ی خرافات نمی دانید
بزنیم به تخته یا نه، به نظر می رسد خرافات نقش مثبتی در تکامل ما داشته و همچنان بر رفتار انسان ها موثر است. خوش به حال ما.
تألیف و ترجمه: حمید وثیق زاده انصاری
منبع:راسخون
منبع:راسخون
1.جشن های هالووین مدرن بر ترس های همراه با تفریح تمرکز دارند، اما خرافات مرتبط با اجداد روزهای تعطیل از جمله فستیوال مردگان سلتیک هیچ گونه تفریح و خنده ای به همراه نداشتند. خانواده ها، چیزهای لذت بخش را برای عزیزانشان که از این دنیا رفته اند می گذاشتند تا ترفندهای زننده را از فرای قبر خنثی سازند.
2.در هالووین، روستاییان اسکاتلندی قرن هجدهم، گوسفند را از میان حلقه های سمان کوهی (1)عبور می دادند تا آنها را از شرارت های ارواح از جمله بیماری در امان دارند.
3.این تشریفات ممکن است از مشاهده ی این موضوع الهام گرفته باشد که گوسفندی که در حال خوردن میوه ی سمان کوهی است سالم تر است. این میوه ها حاوی اسید سربیک (2) هستند که خاصیت ضد قارچ دارند.
4.گمانه زن ها اعتقاد دارند میله ی جناغی یا آونگی که در دست دارند در هنگام عبور از بالای آب های زیرزمینی می-لرزد، اما هیچ گونه پشتوانه ی علمی برای این مطلب بیان نشده است. در واقع، از ابتدای قرن 19ام، افرادی مانند شیمیدان فرانسوی Michel Eugene Chevreul که به امر گمانه زنی شک داشتند بیان کردند که این ارتعاشات از حرکات عمدی مفاصل بدن ایجاد می شود.
5.دولت آلمان 500 گمانه زن را در دهه ی 1980 مورد آزمایش قرار داد. شش تا از آنها "نرخ موفقیت بسیار بالایی از خود نشان دادند که بر طبق نظر این تحقیقات به سختی می توان آن را خوش شانسی دانست".
7.زیست شناس تکاملی Kevin Foster خرافات را به عنوان شناسایی غلط پیوندهای علی تعریف می کند.
8. Foster خرافات را امری تنزل دهنده نمی داند: نیازی نیست علت را بدانید تا از یک رفتار یا اتفاق سود ببرید.
9. برای مثال باور به اینکه خش خش برگها همواره به معنای این است که یک درنده در حال نزدیک شدن است، بدین معناست که شما هر بار که صدا می شنوید آن برگ را لگد می کنید، چه به خاطر باد باشد چه به خاطر یک شیر گرسنه.
10. شما زندگی می کنید تا عقاید خرافی خود را به کودکانتان انتقال دهید، و آنها به کودکان خود می آموزند و این چرخه به همین شکل ادامه دارد، و فرزند شما را از شیرهایی که خش خش برگها را به صدا در می آورند محافظت می کند. Foster اعتقاد دارد که بین انسان های اولیه، انتخاب طبیعی به نفع خرافات ها بوده.
11. خرافات همچنان هم می تواند به نوعی یک امتیاز باشد. محققان آلمانی در سال 2010 گزارش دادند که هر چه شرکت کنندگان اعتقاد بیشتری به افسون های خوش شانسی خود دارند، اعتماد به نفس بیشتری هم دارند.
12. این تحقیقات همچنین نشان داد که هرچه شرکت کنندگان خرافی تر بودند، عملکرد بهتری هم داشتند، که احتمالا ناشی از خودکارآمدی شان بوده – اعتقاد شخص به توانایی خود در جهت موفقیت در یک چالش به خصوص- که در ارتباط با میزان تمایل افراد به ادامه ی یک وظیفه ی خاص می باشد.
13. یا شاید هم این مغز انسان است که از خرافات پیشی می گیرد: در سال 1974، محققان در ایالت جورجیا در یافتند که دانش آموزان دبیرستانی با هوش بالا کمتر از دانش آموزان با هوش متوسط به خرافه اعتقاد دارند.
14. آیا خرافات برای افرادی با ضریب هوشی پایین است؟ در دهه ی 1940، B.F.Skinner به هشت کبوتر در فواصل زمانی ثابت غذا داد. در بین این وعده ها، شش کبوتر دقیقا رفتاری را داشتند که اولین بار که غذا را دیدند از خود نشان دادند، که Skinner آن را با مراسم خوش شانسی قماربازان ارتباط داد.
15. افسون ها یا تشریفات ممکن است اعتماد به نفس ما را افزایش دهند، اما یک عدد نامیمون می تواند آن را از بین ببرد. در سال 1993، محققان نزدیک لندن گزارش دادند که، در طول یک دوره ی سه ساله، ترافیک روز جمعه 13ام، سبک تر از ترافیک روز جمعه 6ام است. که البته به شکل غیر قابل توضیحی در روز جمعه 13ام، تصادفات جاده ایِ 52 درصد بیشتر، افراد را روانه ی بیمارستان نمودند.
16. خرافات حتی از این هم می تواند زشت تر باشد. در سال 2009، اینترپل محاسبه نمود که میزان خطر تجاوز به زنان افریقای جنوبی یک از هر دو زن است که تقریبا نصف قربانیان کمتر از 18 سال دارند، که احتمالا به دنبال این خرافه است که رابطه ی جنسی با یک دختر باکره می تواند بیماری ایدز را در یک مرد درمان کند.
17. آیا اضطراب به وجود آورنده ی خرافات است؟ پس از جنگ خلیج فارس در سال 1991، یک روانشاس تل آویو دریافت که اسرائیلی هایی که در شهر مورد حمله ی موشک های SCUD قرار گرفتند خرافاتی تر از ساکنان شهرهایی هستند که مورد حمله قرار نگرفتند.
18. در سال 2008، یک مطالعه ی آمریکایی نشان داد که شرکت کنندگان بیشتر تمایل به ایجاد ارتباط بین وقایع نامرتبط دارند، زمانی که از آنها خواسته شد آخرین باری که از کنترل خارج شدند را به یاد آورند.
19. در بخش هایی از آسیا، بسیاری از زوجها در طول سالهای خوش شانسی تصمیم به بچه دار شدن می گیرند.
20. محققان بانک جهانی دریافتند که کودکان ویتنامی متولد سالهای خوش شانسی سالم تر بوده و دارای تحصیلات بهتر می باشند، اما احتمالا بدین دلیل است که این کودکان در خانواده هایی به دنیا آمده اند که از نظر اقتصادی و احساسی آماده ی پذیرش آنها بوده اند. احتمالا بخت و اقبال در اینجا هیچ نقشی نداشته است.
پینوشتها:
1. Hoops of Rowan
2. Sorbic Acid
/ج
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}